Saturday, March 10, 2012

Moebius, 1938-2012

Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις την προσφορά και την επιρροή δημιουργών σαν τον Moebius. Καλύτερα να πεις "χωρίς αυτόν, τίποτα δε θα ήταν το ίδιο", και ξεμπερδεύεις. Πώς θα ήταν τα ευρωπαϊκά κόμικς χωρίς το Arzach και το Ινκάλ; Πώς θα ήταν η αμερικανική ε.φ. χωρίς το Alien;

Το 1975, ο Jodorowsky ανέλαβε να γυρίσει το Dune. Διπλάρωσε τον Moebius και άρχισαν να κατεβάζουν ιδέες και να σχεδιάζουν ασταμάτητα. Πήραν κι έναν πανάγνωστο τύπο ονόματι H.R. Giger να ρίξει κάνα concept art. Μουσική θα έγραφαν οι Floyd, θα πρωταγωνιστούσε ο Mick Jagger, και άλλα μεγαλειώδη. Τελικά το πρότζεκτ πήγε στο διάολο - και τώρα μάλιστα είναι στα σκαριά ντοκιμαντέρ με την όλη ιστορία, όπως το Lost in La Mancha εξηγεί την πανωλεθρία με τον Δον Κιχώτη του Gilliam.

Ευτυχώς! Η αποτυχία του Dune μπρίζωσε και πείσμωσε όλους τους εμπλεκόμενους, και πολλά απ' όσα έμειναν αχρησιμοποίητα μεταλλάχτηκαν και βρήκαν το δρόμο τους στο Alien, στο Ινκάλ, στους Μεταβαρώνους αργότερα. Ο Giger έφτιαξε καριέρα, ο Moebius έγινε μπροστάρης στη μετάβαση απ' το Metal Hurlant στο Heavy Metal στα αμερικάνικα studio, και ολόκληρη η αισθητική της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας έκανε ένα τεράστιο άλμα προς τα μπρος.

Και άντε μέτρα τους σύγχρονους ε.φ. κομιξάδες/σχεδιαστές που πίνουν νερό στ΄όνομά του. Ευρώπη; Αμερική; Ιαπωνία; Ό,τι. (Σήμερα ο Μιγιαζάκι έχασε έναν καλό φίλο...)

Και όλοι εμείς επίσης.

No comments:

Post a Comment