Tuesday, February 28, 2012

Το Τσερνομπιλ το θυμάστε;

Κέντρο ελέγχου του αντιδραστήρα Νο 4, φωτογραφημένο το 2005. Ραδιενεργό, τζιζ.


Ο αντιδραστήρας καλύφθηκε από μια τεράστια τσιμεντένια καπότα, για να αποφευχθεί περαιτέρω διαρροή. Βασικά ήταν ένα πρόχειρο μπάλωμα, για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπόλοιποι αντιδραστήρες. (Το 2000 έκλεισε οριστικά όλο το εργοστάσιο.) Η κατασκευή επισήμως λεγόταν Καταφύγιο, έμεινε γνωστή ως Σαρκοφάγος.


Αυτό το πράγμα έχει ρωγμές εδώ κι εκεί, και κινδυνεύει να καταρρεύσει. Και αν καταρρεύσει, γεια σας. Οι εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης επιβάλλουν να μπαίνει κόσμος μέσα (15 λεπτά την ημέρα έκαστος), και μέσα είναι ρημαδιό.


Μια νέα, μεγαλύτερη κατασκευή, που θα σκέπαζε όλο τον αντιδραστήρα (μαζί με την καπότα), ήταν να τελειώσει το 2005, αλλά τώρα πάει για 2015. Εν τω μεταξύ, η κοντινότερη πόλη, στην οποία έμεναν κυρίως εργάτες και επιστήμονες του εργοστασίου, και την οποία αξιώθηκαν να εκκενώσουν "προσωρινά" 36 ώρες μετά το ατύχημα, έχει βέβαια μείνει πόλη-φάντασμα. Σχολείο φωτογραφημένο το 2005, κατέρρευσε λίγο μετά:


Και απ' το 2011 και μετά, η γύρω περιοχή αποκτά τουρισμό. "The Zone of Alienation is considered relatively safe to visit". Ο τύπος φοράει μάσκα (Sandman...) για πλάκα.


Υ.Γ. Όποιος ξέρει αν είναι Τσέρνομπιλ ή Τσερνόμπιλ ή Τσερνομπίλ, να μου πει.

No comments:

Post a Comment